Наградата Спортист на годината за 2016  г., бе официално връчена в Гоце Делчев. На церемонията присъстваха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, заместник – кметовете Богдан Боцев и Саид Иброш, председателят на Постоянната комисия по младежка и спорта в Общинския съвет Димитър Гамишев, представители на спортните клубове в града.

Община Гоце Делчев даде начало на тази инициатива преди 2 години и тя вече се превърна в традиция. Тази година наградите за постижения в спорта в община Гоце Делчев, бяха раздадени в новооткритата многофункционална спортна зала "Неврокоп арена".

"Нашето желание е да бъдат стимулирани, оценявани и награждавани спортистите от Гоце Делчев, които са постигнали големи успехи през годината, донесли са гордост и много радост на своите съграждани и допринасят със своята дейност за развитието и популяризирането на спорта и на общината", коментира кметът Владимир Москов.

Носителите на наградата Спортист на годината за 2016  г. в община Гоце Делчев, бяха определени единодушно от ръководствата на спортните клубове, регистрирани на територията на община Гоце Делчев. Те бяха категорични в решението си наградите да бъдат присъдени в няколко категории и да бъдат само за спортисти, които се състезават за местни клубове.

Носител на наградата Спортист на годината за 2016  г. в Гоце Делчев, в категория до 18-годишна възраст, индивидуални спортове е Мартин Зайков – състезател на Карате клуб "Ронин" Гоце Делчев

Мартин Зайков е на 14 години и в момента е ученик в 8-ми клас в Първо ОУ "Св.Св. Кирил и Методий". Тренира в карате клуб "Ронин" от 7 години, а от 5 години е състезател. За това време е завоювал четири бронзови медала, два сребърни и един златен. Притежава зелен пояс по карате киокушин /4 кю/.

В тази категория бяха връчени още награди. Второ място зае един много млад и проспериращ състезател, пред когото има голямо бъдеще - Филип Чулев, който е състезател на Тенис клуб "Самандови".

Филип е роден през 2006 г., а тренира и се състезава за тенис клуб "Самандови" от 2013 г. Вече три години е картотекиран професионален състезател по тенис на корт за България и достойно представя своя клуб и нашия град в държавни и регионални първенства.

През 2016 година той спечели първо място на държавен турнир, проведен през април в Пловдив. Носител е на първо място на регионален турнир в Пазарджик; трето място на турнира Champions ball; финалист на турнир в Благоевград и носител на първо място на турнир, проведен през месец септември в Пловдив.

В категория Спортист на годината за 2016 г. в индивидуални спортове до 18 годишна възраст, бяха присъдени и две трети места. Те са за Аделина Иргова и Вили Халилова – състезателки на клуб по художествена гимнастика „Пирин Ем“ Гоце Делчев.

Аделина Иргова е на 9 години от Гоце Делчев и тренира художествена гимнастика от 2 години и половина. През месец май тази година, тя се класира на 8-мо място в Международен турнир, проведен в град Печ, Унгария.

Вили Халилова е на 11 години също от Гоце Делчев. Тренира художествена гимнастика в клуб „Пирин ЕМ“ от 2 години и половина. Тя също зае престижното 8-мо място на Международния турнир в Унгария, проведен през месец май тази година. И двете гимнастички са едни от най-големите надежди на клуб по художествена гимнастика „Пирин ЕМ Гоце Делчев.

Спортист на годината за 2016  г. в Гоце Делчев, в категория над 18-годишна възраст стана Димитър Ортомаров - състезател на Хандбален клуб Пирин Гоце Делчев.

Той е роден през 1992 г. в Гоце Делчев. Става част от отбора на Хандбален клуб «Пирин» през 2013 г. Благодарение на силните му изяви на вратата през изминалата година, той има основна заслуга за класирането на Пирин в А – група.

Димитър Отромаров се е състезавал за всички юношески отбори на ХК Пирин в периода 2003 – 2011 година. Избиран е два пъти за най-добър на зона «Витоша» през 2004 и 2011 година. През сезон 2004/2005 пази вратата на юношеския национален отбор по хандбал до 14 години.

В кариерата си до момента има спечелени бронзов и сребърен медал от Национална универсиада и сребърен медал в турнира за Купата на България. През 2015 г. той се завръща на вратата на Пирин. Със своя отбор той печели златен медал в Б Югозападна хандбална група, след като завършват сезона без нито една загуба.

Второто място в същата категория зае Томи Костадинов – състезател на Футболен клуб „Пирин“ Гоце Делчев.

Той е юноша на ЦСКА София, преминал през всички детски и младежки формации. Играл е в Бдин Видин, Чавдар Етрополе, Литекс Ловеч, а от есента на тази година е част от отбора на Пирин Гоце Делчев. За това време той се превърна не само в основен играч на отбора, а и в основен реализатор на футболни попадения с общо 9 гола.