Една от знаковите фигури на футбола в Гоце Делчев – Никола Солаков, напусна този свят днес, информира struma.bg Бившият състезател и треньор си отиде на 59 години след кратко боледуване няколко дни след постъпването си в болница.

В южния град личността му винаги се свързваше с местния Пирин, където премина почти целия му живот. Първо като футболист на славната генерация от 80-те години на миналия век, която за първи път класира тима в „Б“ група.

След това железният защитник преминава в Пирин (Бл) и е близо до дългосрочен трансфер в Славия, но тежка контузия го вади от терена. Това не го спира да се занимава с любимата игра, но вече като треньор и то в най-тежките времена за футбола в Гоце Делчев. В началото на века е начело на отбора и с ентусиазъм събира състезатели, за да играят за едната чест.

Никола Солаков

източник: struma

В отбор, който има стари топки и 14 екипа, но наставник с голямо сърце и не по-малко сърцати футболисти, които запазват мястото на тима в Югозападната „В“ група. Това на практика е спасение на този спорт в южния град, след като тогавашната криза доведе до практическото ликвидиране на доста клубове, а пиринци още следващата година се върнаха в „Б“ група за третия си престой там. По-късно Н. Солаков продължи да работи на стадиона, беше и домакин на клуба, само и само да бъде близо до любимия тим. Бе част от екипа, който влезе в „А“ група, после видя как зелено-белите изпаднаха и се озоваха в Трета лига, а по-късно и в „А“ ОФГ, но докрай остана верен на Пирин  (ГД).

Поклон пред паметта му! Съболезнования за близките и семейството му!