Заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев заяви, че идеята за сформирането на нова Висша лига се е родила през миналата есен, а причина за това са били отнетите професионални лицензи на ЦСКА и Локомотив СофияТой подчерта, че скандалният мач между Левски и Литекс на 12 декември няма връзка с идеята за Висша лига.

„Идеята българския футбол да се рестартира, както се изрази преди време спортният министър Красен Кралев се роди есента на миналата година, на базата на отнетите лицензи на ЦСКА и Локомотив София“, коментира Колев.

„Професионалният футбол страда. На тази база, без никаква връзка с това, което се случи на 12 декември на мача Левски – Литекс, започнахме да мислим за възможността да поставим нещата на изцяло нова основа. Не сме първите, нито последните. През последните години е имало подобни идеи, които са били близо до създаването на нещо подобно. Преди се е стигало до среща със собствениците, на която са били обсъждани подобни варианти. Не мога да кажа защо не се е стигнало до създаването на нещо подобно“, продължи той.

„Най-общо казано – управлението на професионалния футбол в България трябва да се превърне в бизнес, а не хоби. Поставайки го на такава основа, след време то този футбол трябва да се изкарват пари. Имам предвид да има възвращаемост на вложените средства.“

„Идеята е да е увеличи формата на настоящата А група. Най-общо казано, отборите ще бъдат поканени с т.нар. уайлдкард. Основният критерий ще бъде спортно-технически, а след това поканените отбори ще трябва да отговарят на определени условия“, сподели още Павел Колев.

"До края на месеца трябва да има среща с президента на БФС и спортния министър, а до 10 дни след това ще бъдат поканени и клубовете. Най-късно до март трябва да се случай, нямаме време. Уайлдкардът е еднократен акт. Нямаме право да използваме този модел повече от веднъж."

Очаквайте подробности!